tisdag 31 januari 2012

Grattis mammas lilla hjärta med en rosa smurftårta!

Idag fyller min älskade dotter 4 år!! Tycker inte det var så hemskt länge sen hon föddes, men en bestämd liten dam har hon blivit nu minsann.. :)
Novas önskemål till födelsedagstårtan var Rosa, Mycket glitter, Smurfarna, Hello Kitty och Dora...
Nu fick jag kompromissa lite med dottern och tur är väl att vi ska ha två kalas, så att önskemålen kan fördelas på dessa tårtor, annars hade det fått bli en megastor tårta :)
Tårtan består av ljusa glutenfria bottnar, fylld med daimfluff och gräddvanliljkräm. Dek med sugarpaste
Smurfan och en av hennes uppvaktande Smurfar fick vara med

När man fyller år får man ju såklart vara med och dekorera sin tårta! :)

GRATTIS mitt älskade hjärta på 4-årsdagen!

fredag 27 januari 2012

Blixtentårta till Viggo

Viggo fyller 4 år och han, som så många andra i den åldern gillar Blixten
Tårtan består av glutenfria bottnar, fylld med hallonmousse och vanlijkräm. Täckt med sugarpaste, dek i sugarpaste och marsipan.
Stort Grattis på födelsedagen Viggo!

lördag 21 januari 2012

Strul!

De senaste dagarna har bloggen strulat ordentligt! Det går inte kommentera inläggen, har jag fått flera mail och meddelanden om! Det går inte heller lägga upp länkar från bloggen!

Vet inte riktigt vad dessa strul beror på, men jag jobbar på att försöka lösa detta! Fler som har blogger som har problem?
Har därför fått akutändra bloggens utseende med att ta bort den mall jag hade, i hopp om att det var den som satte stopp för både kommentering och länkning..

Ha en skön lördagkväll!

/ Annica

torsdag 19 januari 2012

Black & White velvet cake

White velvet cupcakes och Black velvet cupcakes är sagolikt gott! Nu gjorde jag det som tårtbottnar istället och kombinerade de båda. Mmmmums kan man minst sagt säga! :)




Fyllningarna består av rårörda hallon och en creem cheesefrosting med vaniljsmak. recept på frostingen hittar du här
Tårtan är täckt med sugarpaste, dekorationerna är i svart marsipan.


Svart och vitt är mina favoritfärger, speciellt vad gäller tårtdekorering.


söndag 15 januari 2012

Klassiska kärleksmums


Kärleksmums finns nog i lika många varianter som kladdkaka skulle jag tro, och med lika många olika namn med för den delen.. Kärleksmums, moccarutor, snoddas m.m
Denna variant var nog en av de första kakorna jag började baka, och det har blivit många långpannor med denna kaka under åren! En klar favorit här hemma. Nu för tiden gör jag ju den glutenfri, men den blir lika god ändå :)

225 gr smör
3 ägg
4,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1,5 msk kakao
3 tsk bakpulver
6,75 dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
2,25 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med smör o mjölk i äggsmeten
Häll smeten i en smord långpanna och grädda i 175* i nedre delen ca 20 min
Låt kakan svalna

Glasyr
110 gr smör
2-3 msk kallt kaffe
1½ msk kakao
3 tsk vaniljsocker
4,75 dl florsocker

Garnering
kokos och/eller strössel
Jag brukar använda polkagrisströssel så blir det riktigt smarrigt

Smält smöret
tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda några minuter
Bred glasyren på kakan och strö över kokos och/eller strössel

Låt glasyren stelna. Skär i stora rutor och njut :)


Denna månad är temat på månadens sötsak hos Söta saker "klassiker", så då får dessa kärlekmums bli mitt bidrag.

Andra varianter jag gjort av kärleksmums:
Kärleksmums med toblerone
Lyxiga kärleksmums

torsdag 12 januari 2012

Chokladpaj med daimtryffel


Chokladpaj
Till 1 stor eller 4 portionsformar
100 gr smör
3 dl glutenfri mjölmix (finax hade jag i) alt samma mängd vanligt mjöl
2 äggulor
½ dl kakao
½ dl florsocker
1 krm salt

Kör ihop smör och mjöl med mixer eller i matberedare
Tillsätt äggulorna och rör
Blanda till sist i kakao, florsocker och salt och blanda ihop till en deg
Ställ kallt en liten stund och tryck sedan ut i lättsmorda formar
Grädda i 225* ca 10 min
Låt svalna

Gör under tiden daimtryffeln
2 dl grädde
30 gr smör
175 gr mjölkchoklad med daim

Hetta upp grädden
Klicka i smöret och rör tills det smält
Hacka chokladen och rör ner i grädden tills den smält
Häll tryffeln över pajskalet
Ställ i kyl minst 1 timme så att tryffeln stelnar

Ta fram i rumstemperatur en stund innan den ska serveras
Lättvispad grädde är gott till :)

fredag 6 januari 2012

Födelsedagstårta med lite vårkänslor

Matilda fyller 12 år och önskemålet för tårtan var att den skulle gå i limegrönt.

Tårtan är glutenfri, fylld med hallonmousse och vaniljkräm, dek med sugarpaste.


Var lite svårt att fånga de rätta färgerna på bild eftersom jag tog dem sent på kvällen, men man får nästan lite vårkänslor av tårtan tycker jag :)

Grattis på födelsedagen Matilda!

torsdag 5 januari 2012

Lakritsmuffins med krämig citronfrosting


100 gr smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2 msk lakritspulver
2 dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
1 tsk bakpulver
svart huhållsfärg
(½ tsk saltlakritsessens)

Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt mjölken
Vispa ägg och socker
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten växelvis med smöret
Tillsätt några droppar svart hushållsfärg
Vill man ha lite extra lakritssmak så tillsätt saltlakritsessens
Häll upp i formar, fyll inte mer än till ca 60%
Grädda mitt i ugnen i 200* Gör man som jag minisar så är gräddningstiden ca 12-14 min, längre tid för större muffinsar

Krämig citronfrosting
2 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
175 gr mascarponeost
2½ dl florsocker
rivet skal från 1 citron
2 msk citronsaft

Vispa grädden med bakpulvret
Blanda ihop mascarpone med florsocker
Vänd ner i grädden, och vispa på låg hastighet till fluffig konsistens
Riv ner citronskalet och tillsätt citronsaften

onsdag 4 januari 2012

Minicuppisar till kollegorna

Idag har vi haft möte på jobbet och då passade jag på att bjuda på dessa minicuppisar


Den ena sorten var choklad med nougatcrispfrosting


Den andra sorten var lakrits med citronfrosting


Många minicuppisar blev det! :)

recepten kommer inom kort :)

måndag 2 januari 2012

Lite nyttigare muffins med agave

I julklapp fick jag en flaska agave, som enkelt förklarat är ett flytande socker som är lite nyttigare än vanligt vitt socker, med lägre GI.

Såhär i början på det nya året är det ju väldigt vanligt att man försöker leva lite nyttigare.. Vill man ändå fika nångång ibland, kan det ju vara ett bra alternativ med lite nyttigare bakverk. :)

Jag testade att göra citronmuffins med hallon, och resultatet blev väldigt gott enligt testpanelen



Till ca 12 st muffins
150 gr rumsvarmt smör
1 1/4 dl agave
2 ägg
2 msk citronsaft
½ dl mjölk
3 dl glutenfri mjölmix (finax orange) Alt samma mängd vanligt mjöl
1 tsk vanlijsocker
1 tsk bakpulver
Rivet skal från 1 citron

1½ dl hallon
2 tsk florsocker

Vispa smör och agave
Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt
Tillsätt citronsaft, citonskal och mjölk
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smetet

Klicka ut lite smet i formarna
Blanda hallon med florsocker och lägg en klick i formarna
Täck med smet, men fyll inte formarna mer än till ca 60%

Grädda i 200* ca 15-18 min

söndag 1 januari 2012

Gott Nytt År med två storters pannancotta


Till desert igår gjorde jag två olika sorters pannacotta, en med daim och en med vit choklad och en touch av champagne. Hallonsås och hallon blev en bra brytning till det söta.


Daimpannacotta
3 dl grädde
Knappt 1 dl gelésocker multi
85 gr daim

Koka upp grädde och gelésockret, låt koka ett par minuter
Ta av från plattan och tillsätt den hackade daimen, rör tills den smält
Låt svalna något innan den hälls upp i portionsformar
Ställ i kylen ett par timmar
Strössla över hackad daim och servera med hallonsås och hallon



Vit chokladpannacotta med touch av champagne
3 dl grädde
Knappt 1 dl gelésocker multi
60 gr vit choklad
1 tsk champagneessens

Koka upp grädde och gelésockret
Ta av från plattan och tillsätt essens och hackad vit choklad. Rör tills den smält, låt svalna något innan den hälls upp i formar och ställs in i kylen ett par timmar
Strössla över hackade cashewnötter och servera med hallonsås och hallon

Hallonsås
200 gr hallon
1 dl vatten
3 msk socker
½ vaniljstång
1 tsk champagneessens

Lägg allt i en kastrull (skrapa ur fröna ur vaniljstången, men ha även med stången under kokningen)
Koka i ca 10 min, mosa bären under kokningen
Ta av från plattan och låt svalna
Sila bort fröna och plocka ur vaniljstången
Ställ in i kylen och servera till pannacottorna



Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!