fredag 24 april 2015

Två sorters cupcakes med italienska smaker

Igår var jag och firade en kompis som fyllt 50 (!) Mat och dryck gick i italienskt tema, så även dessa cupcakes som jag hade med mej till kaffet.
De ljusa (med flerfärgade ränder på formarna) fick jag inspiration ifrån när jag såg ett recept på en italiensk kaka med mandelmassa, citron, ricotta och bittermandel. Nu gjorde jag om receptet så det blev LCHF och istället för ricotta använde jag mascarpone och de smakade helt underbart!
Sort nummer 2 är chokladmuffins med kaffechoklad, även de med mascarpone i smeten och på toppen en stracciatellamousse. De fick också tummen upp av gästerna



Till ca 15 st citron- och mandelmuffins
3 ägg
0,65 dl sötströ
100 gr smör
100 gr mascarpone
1 dl grädde
knappt 3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
skal och saft från ½ stor citron
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ett par droppar bittermandelolja

Smält smör och låt svalna
vispa ägg och sötströ fluffigt
Vispa ner grädde och mascarpone
Tillsätt citron  bittermandel och smöret
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner

Fördela i formar, grädda i 175* (varmluft) i mitten av ugnen ca 15 min

När muffinsen kallnat, gröp ur en liten grop i mitten och lägg i en klick lemoncurd (för lchf använd ej den köpta med mycket socker utan gör egen..)

Frosting
150 gr mascarpone
2 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1 msk sötströ
½ tsk vaniljpulver

Vispa mascarpone och bakpulver, tillsätt grädde vaniljpulver och sötströ och vispa till det tjocknat och spritsa på de kalla muffinsen.


Till ca 15 st chokladmuffins
100 gr smör
75 gr marabou premium 70% med kaffesmak
100 gr mascarpone
2 ägg
1½ dl socker
2½ dl glutenfri mjölmix (finax röda paket) eller lika mycket vanligt mjöl
2 msk kakao
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
lite salt

Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen och rör tills den smält
Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna
Tillsätt mascarpone i smörblandningen och vänd växelvis med de torra ner i äggsmeten

Fördela i formar och grädda i 175* varmluft, mitten av ugnen i ca 15 min

Stracciatellamoussen har jag gjort med pulver från strössel och annat som man blandar med vispad grädde. Gott och smidigt när tiden inte alltid räcker till.



Båda sorterna är alltså glutenfria, men de ljusa är även lchf :)


Ha en riktigt skön fredag!

p.s Bakar du efter mina recept är jag tacksam om du länkar och talar om var du hittade receptet :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar